Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
BIŁGORAJ Artykuł sponsorowany
2015.07.16 11:29

Cappuccino rodem z Włoch w Biłgoraju

Od lat 50-tych XX w. cappuccino robi na całym świecie oszałamiającą karierę. Sekret tej kawy wiąże się w tajemniczy sposób z zakonem kapucynów - nazwa napoju pochodzi od ich brązowego habitu (cappuccini). Co ciekawe, istnieje przekonanie, że cappuccino może pochodzić z Wiednia, gdzie tradycyjnie sporządzano kawę z dodatkiem bitej śmietany o nazwie Kapuziner (kapucyn).
Cappuccino rodem z Włoch w Biłgoraju
Cappuccino rodem z Włoch w Biłgoraju

Jak przyrządzić puszyste, delikatne cappuccino? Na wzorcowy włoski napój składa się 25 ml espresso, o którym pisaliśmy w poprzednim artykule (Kawa najpopularniejszym napojem na świecie) i 100 ml schłodzonego mleka przed spienieniem, o zawartości tłuszczu w granicach 3,2-3,5%. Mleko po spienieniu powinno mieć temperaturę 55°C i objętość 125 ml, by po dolaniu do espresso zmieściło się w 160 ml filiżance (klasyczne, tzw. włoskie będzie oscylować między 150-180 ml). Warto również dodać, że mleko przy spienianiu nie powinno zostać przegrzane. Ma to niebagatelne znaczenie. Przegrzane mleko może zepsuć smak cappuccino oraz zniszczyć strukturę piany, która jest najistotniejsza w tym pysznym, o kremowej konsystencji napoju. Prawidłowo przygotowane cappuccino można pić bez dodatku cukru wyczuwając delikatną słodycz wydobywającą się właśnie z prawidłowo spienionego mleka. Grubość piany powinna wynosić od 0,5 cm do nawet 1,5 cm, a na powierzchni niezbędna jest brązowa obwódka z espresso oraz biały środek ze spienionego mleka, który może przybierać różne kształty uzależnione od umiejętności oraz humoru baristy. Proporcje między espresso a mlekiem i pianką są kluczowe dla dobrego smaku o czym doskonale wiedzą pracownicy Kawiarni "Marcyś" przy ul. Kościuszki 120.

Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany - najlepiej białej. Prawidłowo przyrządzone cappuccino jest bardzo podobne w smaku i zapachu do espresso, mleko łagodzi tylko istniejące akcenty, zbliżając je do wanilii czy czekolady. Kawę cappuccino można urozmaicić dowolnymi dodatkami takimi jak cynamon, kardamon lub syropy do kawy o różnych smakach.

Zapraszamy na http://marcys.pl/kawiarnia/
Dołącz do Nas na Facebooku https://www.facebook.com/CiastkarniaMarcys

Źródło:
https://www.kawanajutro.net/sposob-na-idealne-espresso-i-cappuccino
http://natemat.pl/81987,znasz-definicje-cappuccino-jezeli-nie-to-o-kawie-jeszcze-wiele-musisz-sie-nauczyc
http://sjp.pwn.pl/slowniki/cappuccino.html
http://streetfoodpolska.pl/espresso-cappuccino-czy-latte/

Agnieszka Małyszek, Tomasz Dzido
REKLAMA
Oceń:
1 głos
Cappuccino rodem z Włoch w Biłgoraju, 4.0000 out of 5 based on 1 ratings
Agnieszka Małyszek, Tomasz Dzido dodany
 
Odsłon: 3749
Dodaj zdjęcie
tagi: ,

Waszym zdaniem (2)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
Ostatnio dodane komentarze
biuro@marcys.pl   W kawiarni przy ul. Kościuszki 120, w opakowaniach 250 g. mielona i ziarnista Arabica 100%.
28 lipca 2015
brak ocen
PL
95a-08e
~ stefan   a gdzie się mogę zaopatrzyć w dobrą kawę w biłgo
20 lipca 2015
brak ocen
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
REKLAMA
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

Ostatnie komentarze

REKLAMA
REKLAMA
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl