Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Porada eksperta
2015.08.29 23:57 | aktualizacja: 2015.08.30 00:02

Ekspresy do kawy - rozwój technologii i designu

Ekspres do kawy - obecnie urządzenie codziennego użytku w wielu domach. Jednak większość z nas nie wie, jak ten aparat zmieniał się w ciągu ostatnich kilkuset lat - od momentu, kiedy to powstała pierwsza koncepcja skonstruowania maszyny o napędzie parowym, która przygotowywałaby kawę. Obecne ekspresy do kawy posiadają wiele funkcji, dzięki którym przyrządzanie kawowego naparu jest procesem łatwym, szybkim i wygodnym, a sam napój - smaczny i aromatyczny. Do rewolucji technicznej, przyrządzanie kawy było pracochłonne i zajmowało dużo czasu oraz wymagało sporo umiejętności i praktyki. Aparaty do kawy były kłopotliwe w użytkowaniu, niefunkcjonalne i zajmowały dużo miejsca.
Ekspresy do kawy - rozwój technologii i designu
Ekspresy do kawy - rozwój technologii i designu

Kiedyś paloną i mieloną kawę ziarnistą wsypywało się do garnka i gotowało w małej ilości wody. Technologia przelewowa została opracowana dopiero 120 lat temu, a pierwsze zastosowania tej metody nie były zbyt doskonałe. Jednak to już pozwalało otrzymać napój lepszej jakości, z rozprzestrzeniającym się aromatem.

Z biegiem lat, na rynku zaczęły pojawiać się aparaty do kawy o ulepszonej konstrukcji, takie jak dzbanek do kawy z filtrem, francuski - wytwarzający wysokie ciśnienie i wreszcie elektryczne ekspresy do kawy. Od początków XX wieku, powoli rozpoczęła się standaryzacja technologii tych urządzeń. Było to niezbędne, aby utrzymać odpowiednie parametry przyrządzania naparu, takie jak temperatura i czas parzenia. Używany wcześniej do konstrukcji aparatów metal, został powoli wypierany przez inne materiały, głównie przez plastik i inne tworzywa sztuczne. W ostatnich latach, wciąż udoskonalane ekspresy do kawy, stały się nie tylko funkcjonalnym urządzeniem, ale również częścią wystroju wnętrza. Obecnie, w sprzedaży dostępne są aparaty o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach.

Bez żadnych wątpliwości, obecne ekspresy do kawy są bardzo atrakcyjne i stylowe, a ulepszany wygląd idzie w parze z rozwojem technologii. Umożliwia ona uproszczenie procesu przygotowywania smacznej kawy do minimum, czyli otrzymania żądanego rodzaju kawy za jednym naciśnięciem guzika. Ponadto można programować smak i ilość napoju, według własnego smaku i upodobania. Również dbanie o czystość aparatu zostało zautomatyzowane. Aby uruchomić funkcje czyszczenia i odkamieniania, wystarczy nacisnąć guzik. Jakby tego było mało, aparat wyświetli komunikat i poinformuje, kiedy te czynności należy przeprowadzić.

Obecnie, przy pomocy w pełni automatycznych ekspresów do kawy, można przygotowywać różne rodzaje kawy - od czarnej i espresso, po bardziej skomplikowane kawy z mlekiem, jak latte macchiato. Ponadto można regulować ich moc, objętość i temperaturę. W miejscu wcześniej używanych filtrów, które trudno było czyścić, w obecnych aparatach są one trwałe i łatwo się je wyjmuje. Wraz z rozwojem i udoskonalaniem ekspresów, rozszerzał się asortyment środków do ich konserwacji. Obecnie wystarczy zastosować tabletkę, proszek lub płyn odkamieniający czy czyszczący, nacisnąć odpowiedni guzik i to wszystko, co trzeba zrobić, aby móc cieszyć się zawsze świeżą kawą i długo oraz niezawodnie działającym aparatem

Ekspresy do kawy są wciąż udoskonalane. Wciąż pojawiają się nowe modele, wzbogacone o jakąś dodatkową funkcję - wszystko dla większej wygody. Np. do już istniejących możliwości zaprogramowania czasu przygotowania kawy, zostają dodane możliwości wyboru jej wielkości i smaku. Nowoczesne aparaty mają zainstalowaną funkcję automatycznego wyłączenia, kontrolę termostatyczną i ekrany LED, które wyświetlają komunikaty i informują, jaką czynność obecnie wykonują. Są już też ekspresy z ekranem dotykowym TFT, na których wybiera się nawet żądany rodzaj kawy. Jednym z najnowszych udoskonaleń są automatyczne włączniki, które regulują i wyłączają kapanie po zaparzeniu.

Po stu latach od wynalezienia pierwszego ekspresu do kawy, zmienił się on nie do poznania. Obecnie, przy pomocy tych automatów, można łatwo i szybko przygotować wyjątkowo pyszną kawę. Wszystkie procesy zostały optymalnie zautomatyzowane - od wyboru temperatury kawowego naparu, po samooczyszczanie się aparatu. Ciągłe udoskonalanie i przystępne ceny sprawiają, że ekspresy do kawy nie są już luksusem, a raczej użytecznym aparatem codziennego użytku, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Również większość biur i firm zaopatruje się w te urządzenia, bo wiadomo, że po kawie lepiej się pracuje, a dodatkowo ich atrakcyjny wygląd sprawia, że są dodatkiem reprezentacyjnym.

www.przyjacielekawy.pl
REKLAMA
Oceń:
3 głosy
Ekspresy do kawy - rozwój technologii i designu, 2.3333 out of 5 based on 3 ratings
www.przyjacielekawy.pl dodany
 
Odsłon: 1624
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (2)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
Ostatnio dodane komentarze
dudz1ok   Każdy powinien posiadać swój ekspres do kawy. Ja swój kupiłem na: https://www.swiatekspresow.pl/ekspresy-do-kawy/
14 sierpnia 2019
+0
-1
dudz1ok   Każdy powinien posiadać swój <a href="https://www.swiatekspresow.pl/ekspresy-do-kawy/">ekspres do kawy</a> w domu!
14 sierpnia 2019
+1
-0
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
REKLAMA
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

Przeczytaj również

Ostatnie komentarze

REKLAMA
REKLAMA
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl