Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2020.10.04 22:27 | aktualizacja: 2020.10.04 22:28

Kawa rzemieślnicza - czym jest i co ją wyróżnia?

Sposób i czas palenia kawy ma ogromny wpływ na jej smak i aromat. Na walory smakowo-zapachowe składa się jednak znacznie więcej czynników. O zupełnie innej jakości mówi się w przypadku zwykłych kaw produkowanych przemysłowo w stosunku do tych rzemieślniczych. Te drugie pochodzą ze ściśle kontrolowanych plantacji, do ich produkcji sięga się po starannie wyselekcjonowane ziarna najwyższej jakości, co oczywiście przekłada się na niemałą cenę. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat kaw rzemieślniczych, które mocno odbiegają pod względem smaku i zapachu od tego, do czego do tej pory przywykliśmy.
Kawa rzemieślnicza - czym jest i co ją wyróżnia?
Kawa rzemieślnicza - czym jest i co ją wyróżnia?

Czym jest kawa rzemieślnicza?

Wielu z nas nigdy nie miało okazji spróbowania kawy rzemieślniczej ze względu na to, że nie znajdziemy jej w zwykłych sklepach, ale to nie jedyny powód. Trzeba jeszcze liczyć się ze stosunkowo dużym wydatkiem, a mianowicie kwotami zaczynającymi się od stu złotych wzwyż za kilogram ziaren. Ilość tej kawy jest mocno ograniczona, gdyż nie produkuje się jej na masową skalę. Najlepsze, dostaniemy bezpośrenio o palarni kawy.

Palarnia kawy do obróbki stosuje tradycyjne metody, bez jakiejkolwiek chemii. Cały proces wzrostu, uprawy i palenia odbywa się w odpowiednim tempie, nie jest on w żaden sposób sztucznie przyspieszany. Tylko niektóre rejony nadają się do uprawy kawy, która ma uzyskać miano rzemieślniczej. Wymagane są konkretne warunki klimatyczne, z naciskiem na duże nasłonecznienie, wilgotność i optymalną temperaturę. Od tego wszystkiego zależeć będzie proces dojrzewania owoców kawowca. Nawet jakość gleby ma wpływ na końcowy smak i aromat ziaren, liczy się tak naprawdę każdy szczegół. Kakaowiec zaliczany jest do roślin stosunkowo wrażliwych na warunki atmosferyczne, dlatego wszelkie odchylenia od normy mogą sprawić, że surowiec nie przejdzie restrykcyjnej selekcji.

Co ją wyróżnia?

Do produkcji kawy rzemieślniczej sięga się wyłącznie po najwyższej jakości ziarna, muszą być one w pełni dojrzałe i pozbawione defektów. Wystarczy ognisko pleśni, uszkodzenie czy ślady obecności szkodników, aby automatycznie odrzucić surowiec. Nie powinna wobec tego nikogo dziwić wysoka cena tego typu kaw, bo idzie ona w parze z nieprzeciętną jakością. W zależności od tego, w jakich warunkach były uprawiane ziarna, będą one miały konkretny smak i aromat. Kawy rzemieślnicze powstają wyłącznie z ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów, które przeszły przez staranną selekcję, następnie zostały poddane wieloetapowej ocenie. Doświadczeni degustatorzy biorą pod uwagę kolor, smak, obecność defektów, posmak, nuty smakowe, kwasowość, słodycz, goryczkę i szereg innych parametrów.

Taka kawa pochodzi z niewielkich plantacji, wobec czego jej ilość jest ograniczona i uzależniona od zbiorów. Jako że nie mamy bezpośredniego wpływu na warunki atmosferyczne, każdego roku ilość dostępnej kawy rzemieślniczej jest różna. Można jednak zawsze liczyć na unikalność, bogactwo smaku i niezwykły aromat, gwarancję świeżego zbioru i wypalenia. Najczęściej kawa rzemieślnicza jest lekko lub średnio palona, co służy zachowaniu jej naturalnego aromatu. Ziarna kawy trafiają do palarni czy hurtowni najczęściej bez jakichkolwiek pośredników, czyli bezpośrednio z plantacji.

Red.
REKLAMA
Oceń:
1 głos
Kawa rzemieślnicza - czym jest i co ją wyróżnia?, 5.0000 out of 5 based on 1 ratings
Red. dodany
 
Odsłon: 4830
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Treść komentarza:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
2 kwietnia 2025 Biłgoraj
Awanse na wyższe stanowiska dla strażaków
W poniedziałek, 31 marca w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Biłgoraju odbyło się uroczyste spotkanie z udziałem komendanta powiatowego bryg. Tomasza Taradysia. Podczas wydarzenia wręczono akty powierzenia pełnienia obowiązków na nowych stanowiskach służbowych.
dzisiaj, 11:43 Majdan Gromadzki
Nie żyje radna Rady Gminy Biłgoraj
dzisiaj, 15:54 Powiat
Mieszkańcy powiatu na marszu w Warszawie
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball