Młynki do kawy
Jednym z czynników, który znacząco wpływa na ostateczny smak kawy jest sposób w jaki kawa jest zmielona, oprócz tego liczy się również świeżość owego przemiału. Dlatego warto mieć pod ręką urządzenie za pomocą którego będziemy mogli mielić kawę bezpośrednio przed jej zaparzeniem. Nawet najlepszy ekspres nic nie zdziała jeśli zrobiona w nim kawa będzie nieodpowiednio zmielona.
Jaki młynek wybrać?
Kieruj się tym jak parzysz kawę. Espresso wymaga drobnego mielenia, a większość alternatyw grubszego. Z tego względu częściej do klasycznej włoskiej kawy używa się młynków automatycznych, a do przelewowych - młynków ręcznych.
Młynki do kawy do gastronomii
Z pewnością automatyczny, w wirze pracy nie ma czasu na ręczne mielenie kawy. Oprócz tego trzeba wiedzieć jaką kawę chcemy serwować w naszej gastronomii. Same mleczne kawy na bazie espresso? Czarną kawę? A może jedno i drugie?
Warto zwrócić uwagę na to czy młynek, który mamy na oku jest odpowiedni do pracy w gastronomii - domowy sprzęt nie będzie tak wydajny, szybciej się wyeksploatuje i ze względu na użycie wbrew przeznaczeniu nie obejmie go gwarancja.
Młynek do espresso ma charakterystyczny kształt - na górze znajduje się zbiornik na kawę w ziarnach, a w konstrukcji uwzględnione są widełki do przytrzymania kolby od ekspresu. Kawę mielą bardzo drobno, czyli tak jak należy w przypadku espresso. Są kompatybilne z ekspresami ciśnieniowymi.
Młynki przeznaczone pod kawy przelewowe mają szeroki zakres grubego mielenia kawy. Z ich pomocą zaparzymy czarną kawę w dowolnej metodzie. W zależności od tego jak ważne w naszym menu są kawy alternatywne można wybrać młynek, który nie zajmuje dużo miejsca o wydajności proporcjonalnej do ilości robionej kawy.
Młynek do kawy do domu
Do użytku domowego poleca się najbardziej młynki ręczne. Jest to doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie własną przestrzeń i minimalizm. Taki sprzęt nie zajmuje dużo miejsca na blacie ani w szafce. Z pomocą korbki, manualnie mielimy dowolną ilość kawy. Takie kręcenie może być naprawdę przyjemną częścią porannego rytuału parzenia!
Poleca się je głównie do metod przelewowych, które potrzebują grubszego mielenia niż espresso.