Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
POWIAT
2022.11.29 16:47 | aktualizacja: 2022.11.29 16:48

Stanowisko w sprawie DPS-ów. Rada Powiatu wyraziła zaniepokojenie

Podczas wtorkowych obrad Rady Powiatu Biłgorajskiego (29 listopada) przyjęte zostało stanowisko rady w sprawie sytuacji prawno-ustrojowej w DPS-ach. - Rada wyraża głębokie zaniepokojenie - napisano w oświadczeniu.
Stanowisko w sprawie DPS-ów. Rada Powiatu wyraziła zaniepokojenie

Rada Powiatu Biłgorajskiego przygotowała stanowisko dotyczące sytuacji prawno-ustrojowej w DPS-ach. Przedstawiono je podczas wtorkowy obrad 29 listopada.

- Rada Powiatu w Biłgoraju wyraża głębokie zaniepokojenie sytuacją finansową w domach pomocy społecznej. Nasze obawy uzasadnia obowiązujący system dotyczący funkcjonowania DPS-ów. W obecnym stanie prawnym wzrost wynagrodzeń pracowników jest wprost związany z kosztem utrzymania mieszkańców, co w konsekwencji powoduje wzrost opłat ponoszonych przez rodziny lub gminę w przypadku zwiększenia wynagrodzeń. Zależność ta może prowadzić do zwiększenia ilości wolnych miejsc, gdyż rodzin i gmin nie stać na poniesienie kosztów pobytu. De facto sytuacja ta, w perspektywie nieodległego czasu może doprowadzić do likwidacji DPS-ów. Sytuacja jest trudna, potrzeba zmian systemowych, które są niemożliwe do przeprowadzenia na poziomie jednostki samorządu terytorialnego. Dlatego Rada Powiatu apeluje o podjęcie zdecydowanych działań w tym zakresie ze szczególnym uwzględnieniem zmiany na poziomie ustawowym zasad finansowania DPS-ów, które zapewnią korzystniejsze warunki pensjonariuszom i wyższe wynagrodzenie pracownikom, wprowadzenia zasady równego traktowania podmiotów zapewniających opiekę mieszkańcom, aby jednakowo podlegały ustawie z dni 11 marca 2004r. o pomocy społecznej, niezależnie pod jaką nazwą funkcjonują. Województwo lubelskie ma najwyższy wskaźnik procesu starzenia się społeczeństwa w skali kraju, w związku z tym mieszkańców potrzebujących opieki będzie przybywać, dlatego nie możemy obojętnie przyglądać się problemom, z którymi borykają się pracownicy, rodziny, ale i samorządy, których nie stać na skierowanie mieszkańców do DPS - napisali radni.

Adresatami pisma są Marlena Maląg, minister pracy, rodziny i polityki społecznej, jak również wojewoda lubelski Lech Sprawka.

Pismo jest pokłosiem sytuacji w domach opieki społecznej i pikiet, które przeprowadzali członkowie organizacji związkowych. O tym mogli Państwo przeczytać w artykułach pt.Pikieta przed Starostwem. Pracownicy DPS-ów domagają się podwyżek oraz Protestujący pracownicy DPS na sesji Rady Powiatu.

- Stanowisko zostało przygotowane na mój wniosek i ma na celu zwrócenie uwagi na mechanizmy funkcjonowania DPS-ów - podsumował starosta powiatu Andrzej Szarlip.

red.
Oceń:
0 głosów
Stanowisko w sprawie DPS-ów. Rada Powiatu wyraziła zaniepokojenie, 0 out of 5 based on 0 ratings
red. dodany

Dodaj zdjęcie

Podaj login i hasło:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.

Najpopularniejsze

29 stycznia 2023 Biłgoraj
31. finał WOŚP w Biłgoraju
W niedzielę 29 stycznia zorganizowano 31. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Jak każdego roku WOŚP gra w Biłgoraju. Na ulicach miasta można było spotkać wolontariuszy, a koncert finałowy odbył się w Biłgorajskim Centrum Kultury.
27 stycznia 2023 Region
Na Roztoczu powstanie ścieżka w koronach drzew
w sobotę, godzina 10:17 Żelebsko
Powstanie droga Żelebsko-Trzęsiny
dzisiaj, 00:02 Biłgoraj
Bal maturalny uczniów ZSZiO
Tegoroczne studniówki uczniów biłgorajskich szkół zakończone. Jako jedni z ostatnich, w sobotę 4 lutego, na balu maturalnym bawili się maturzyści z Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących. Ich studniówka odbyła się w hotelu Janów w Borownicy.
w czwartek, godzina 10:52 Zawada
Potrącenie na trasie Biłgoraj-Zamość. Nie żyje 63-latka
Strażacy przeszli na emeryturę, w tym rzecznik KP PSP
29 stycznia 2023 Biłgoraj
Studniówka uczniów RCEZ [NOWE ZDJĘCIA]
Na symboliczne sto dni przed najważniejszym egzaminem w życiu, na swoim pierwszym prawdziwym balu bawili się uczniowie Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej. Studniówka została zorganizowana w sobotę 28 stycznia, w hotelu Janów, w Borownicy.
w sobotę, godzina 22:55 Biłgoraj
"Sklep z facetami" w Biłgoraju
w piątek, godzina 20:17 Biłgoraj
Spotkanie z działaczami Lewicy
26 stycznia 2023 Biłgoraj
Zmarł ks. Jan Maksim, były proboszcz parafii pw. św. Marii Magdaleny
W wieku 80 lat zmarł ks. kan. Jan Maksim, były proboszcz parafii pw. św. Marii Magdaleny, uhonorowany tytułem "Zasłużony dla miasta Biłgoraja". Odszedł w środę 25 stycznia.
w czwartek, godzina 11:42 Biłgoraj
W Urzędzie Miasta polała się krew
w sobotę, godzina 08:20 Babice
Babiczanki najlepsze
26 stycznia 2023 Biłgoraj
Nowe oznakowanie w okolicach jednego z głównych skrzyżowań?
Z taką propozycja, by ustawić nowe znaki w okolicy skrzyżowania ul. Boh. Monte Cassino z ul. Komorowskiego wystąpił radny Rady Miasta Biłgoraja Tomasz Bednarz, który uznał, że poprawi to bezpieczeństwo zarówno kierowców, jak i pieszych. O jakie zmiany chodzi?
25 stycznia 2023 Goraj
Szkoła na sprzedaż
w piątek, godzina 12:01 Biłgoraj
Karnawałowe szaleństwo w przedszkolu
w sobotę, godzina 22:22 Biłgoraj
"Katolik" na studniówce
Uroczystym balem studniówkowym uczniowie ostatnich klas Katolickiego Liceum im. Jana Pawła II rozpoczęli odliczanie do egzaminów maturalnych. Wydarzenie zorganizowano w sobotę 4 lutego w Restauracji Kresovia pod Biłgorajem.
w piątek, godzina 08:17 Biłgoraj
Co ze ścieżką rowerową do Smólska?
w czwartek, godzina 07:09 Tarnogród
31. finał WOŚP w Tarnogrodzie
w czwartek, godzina 08:18 Biłgoraj
Sylwia wyruszyła na konkurs Miss Charm
Pochodząca z Biłgoraja Sylwia Bober jest w drodze do Wietnamu, gdzie będzie reprezentować Polskę w międzynarodowym konkursie piękności.
w sobotę, godzina 08:52 Lubelszczyzna
50 solarek, 17 piaskarek i 2 pługi lemieszowe pracują na drogach Lubelszczyzny
w czwartek, godzina 09:20 Tarnogród
Spotkanie z posłanką w Tarnogrodzie