Czym właściwie jest sodziak? To rodzaj regionalnego pieczywa z Lubelszczyzny, zwany także podpłomykiem sodowym lub fajerczakiem. Jego składniki to: mąka, zsiadłe mleko, sól i soda. Ciasto wyrabiane jest łyżką w misce, następnie każda porcja pojedynczo wylewana na blat podsypany mąką. Kolejnym etapem jest przełożenie surowego ciasta na gorący grill, formując owalne placki. Potem tylko czekać aż wyrosną i nabiorą złocistego koloru z obu stron. Chłopaki robią to pieczywo w food trucku.
Chcielibyście spróbować jak smakują ich burgery w sodziakach ? Taki Myk! przyjedzie do Biłgoraja w najbliższą niedzielę (29 maja) i zaparkuje pod adresem Lubelska 8.
- Odpalamy grilla o godzinie 12:00 i będziemy wszystkich głodnych karmić do godzin wieczornych lub do momentu jak nas zjedzą - podkreślają Dawid i Maciek.
Chłopaki na co dzień stacjonują w Lublinie, ale szykują się jak najczęściej jeździć po Polsce ze swoimi sodziakami. Znajdziecie ich w social mediach:
facebook.com/TakiMykFoodTruck/ oraz instagram.com/TakiMykFoodTruck/