Międzynarodowy Dzień Walki Marnowania Jedzenia, obchodzony corocznie 29 września, jest doskonałą okazją do do podkreślenia znaczenia i zaangażowania społeczności lokalnych w rzeczywistą walkę z marnowaniem żywności.
Zgodnie z ideą tego dnia w Biłgoraju trwają prace nad utworzeniem pierwszej jadłodzielni czyli miejsca, w którym można zostawić jedzenie przed upływem daty przydatności, po to aby uniknąć jego marnotrawstwa, a inni mogli z tego skorzystać.
To inicjatywa Biłgorajskiej Rady Kobiet, przy udziale Fundacji Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej. Ale do współpracy zaproszono też Szkolne Koła Wolontariackie i inne nieformalne grupy, aby wspierały codzienne działaniania, np. sortowanie, przechowywanie i dystrybucję jedzenia, czy dbanie o czystość.
Idea jadłodzielni jest prosta: każdy może zostawić nadwyżki jedzenia zgodnie z regulaminem, tak aby było to jak najbardziej bezpiecznie. To nie tylko sposób na minimalizację marnowania, ale także promocję lokalnych produktów i wzmacnianie więzi społeczności poprzez wspólne dzielenie się jedzeniem.
Kluczowa dla sukcesu jadłodzielni jest współpraca z lokalnymi sklepami, restauratorami i producentami spożywczymi, dlatego Biłgorajska Rada Kobiet planuje nawiązać partnerstwo z przedsiębiorcami w celu przekazywania nadmiaru jedzenia, dzięki czemu można skutecznie zmniejszyć ilość marnowanej żywności w naszym regionie.
W biłgorajskiej jadłodzielni, poza lodówką na żywność, znajdzie się również miejsce na karmę dla zwierząt, a nawet książki. Obecnie dopełniane są ostatnie formalności i zbierane fundusze potrzebne do uruchomienia tego miejsca. Otwarcie zaplanowano w drugiej połowie października.
Darowizny można wpłacać na konto Fundacji Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej
BNP Paribas Bank Polska S.A.
48 1600 1462 1866 1079 3000 0001
z dopiskiem "Jadłodzielnia"