Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wielbiciele leśnych wędrówek zdobywają kolejne trofea. Wytrawni grzybiarze zastanawiają się nieraz nad sprzedażą części swoich zbiorów. Warto wiedzieć, że każdy sprzedawca - nawet ten z targowiska, czy skraju leśnej drogi - musi posiadać atest na sprzedawane grzyby.
Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.
Grzyboznawca i klasyfikator posiada nie tylko informacje o tym, jak rozpoznać dane gatunki, ale także informacje o tym, które z grzybów można wprowadzać do obrotu, a które - nawet jeśli są jadalne - powinny pozostać w lesie. Wie jak ludzki organizm działają poszczególne toksyny i jakie grzyby są najczęstszą przyczyną zatruć. Może sprawować nadzór sanitarny zarówno nad sprzedażą na targowisku, jak i w zakładach żywienia zbiorowego.
Z porady klasyfikatora można skorzystać w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Biłgoraju. Więcej informacji można uzyskać w siedzibie biłgorajskiego sanepidu przy ulicy Gen. Henryka Dąbrowskiego 15 lub pod numerem telefonu: 84 688 15 22.