Specjaliści z GIS przypominają, że przy przygotowywaniu przekąsek na wycieczkę w lato należy pamiętać, że część żywności łatwo ulega zepsuciu. Do nietrwałej mikrobiologicznie żywności można zaliczyć np. lody, ciasta, sałatki, kanapki z mięsem, serem, rybami, wyroby mięsne, mleko i produkty mleczne.
- Taka żywność powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych. Należy więc zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną z chłodzącymi wkładami lub wybierać produkty ?suche?, które nie zepsują się podczas długiego przebywania na słońcu czy w wysokiej temperaturze ? radzą specjaliści GIS.
Podczas upałów przy niewłaściwym przechowywaniu szybko psują się również produkty nie poddane obróbce termicznej. - Należy zachować ostrożność i reagować na wszelkie zmiany smaku, konsystencji i zapachy odbiegające od normy danego produktu ? ostrzega w komunikacie GIS.
Groźne dla zdrowia mogą być produkty rozmrożone i ponownie zamrożone jak np. warzywa, ryby, mięso oraz produkty surowe (np. tatar, surowe jajka). Warto sprawdzić etykietę produktu, na której znajdują się informacje o warunkach przechowywania oraz data przydatności do spożycia.
- Na dłuższe wycieczki, czy plażę najbezpieczniej zabierać produkty ?suche?, dobrze umyte owoce i warzywa oraz koniecznie napoje ? radzi GIS .
W wyniku złego przechowywania żywności podczas upałów bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe. Do najczęściej występujących objawów możemy zaliczyć biegunkę, bóle brzucha, wymioty i nudności, osłabienie, uderzenie gorąca. - W przypadku ich wystąpienia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem oraz nie doprowadzić do odwodnienia organizmu ? apeluje GIS.
Ponadto, GIS przypomina, że w okresie letnim konsumenci szczególnie powinni zwracać uwagę na warunki przechowywania żywności w sklepach czy lokalach gastronomicznych.
- Szczególnie tyczy się to żywności nietrwałej mikrobiologicznie (tj. kanapki, sałatki, ciastka z kremem, wyroby mięsne i mleczne, lody, smoothies, świeżo przygotowane soki czy shake itp.), która powinna być przechowywana w urządzeniach chłodniczych ? wymienia GIS.
Nieprawidłowości w przechowywaniu żywności można zgłaszać do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
GIS przypomniał również przedsiębiorcom, że odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji ponoszą właściciele zakładów żywności i żywienia.
Rady dla konsumentów dotyczące tego, o co zadbać, aby uniknąć zatrucia pokarmowego dostępne są na stronie internetowej GIS. Czytaj: Unikaj zatrucia pokarmowego podczas upałów!
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
amk/