
Ogólnopolski konkurs kulinarny "Bitwa Regionów" promuje kuchnię opartą na lokalnych recepturach i produktach. Jego celem jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych oraz wspieranie inicjatyw, które integrują i aktywizują społeczności wiejskie.
Pierwszy etap tegorocznej edycji konkursu dla powiatów biłgorajskiego i tomaszowskiego odbył się w niedzielę 6 lipca w Tarnogrodzie. Powiat biłgorajski reprezentowały m.in. gospodynie z Kątów, Rzeczyc, Czernięcina Głównego, Potoka Górnego, Tereszpola-Zaorendy i Aleksandrowa Drugiego i Aleksandrowa Czwartego. Każde KGW przygotowało potrawę według własnego pomysłu, sięgając po tradycyjne receptury charakterystyczne dla Ziemi Biłgorajskiej.
Dania oceniali jurorzy, którzy brali pod uwagę nie tylko smak i aromat, ale także sposób podania i nawiązania do tradycji. Najlepsze KGW awansuje do półfinału wojewódzkiego konkursu.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i wpisuje się w kampanię #KupujŚwiadomie, zachęcającą do sięgania po polskie produkty spożywcze.