Kiełbasa i inne wyroby mięsne
Mięso to nie tylko kotlet, czy pieczony kurczak. Kiełbasa, czyli zmielone mięso lub podroby z dodatkiem ziół i przypraw to coś, czego wegetarianie nie jedzą. Nie spożywają też wędlin, pasztetów i konserw, w których znajdują się choćby śladowe ilości mięsa.
Produkty odzwierzęce
Niektórzy wegetarianie, tacy jak weganie wykluczają ze swojej diety wszelkie produkty, które pochodzą od zwierząt. Na ich zakazanej liście znaleźć można jajka, mleko, jogurty i inne przetwory na bazie mleka.
Smalec
Smalcu wegetarianie unikają jak ognia, bo jest wytwarzany najczęściej z boczku lub ze słoniny wieprzowej. Osoby niejedzące mięsa zwykle smażą swoje potrawy na oleju roślinnym, np. rzepakowym lub kokosowym.
Braku suplementacji
Decyzja o niebraniu suplementów będąc na diecie wegetariańskiej, nie należy do odpowiedzialnych. Warto wiedzieć, że choćby znana wszystkim witamina B 12, która odpowiada za sprawną pracę mięśni, jest obecna tylko w mięsie. Nie spożywając mięsa przez dłuższy czas, można nabawić się niedoborów, dlatego suplementacja jest niezwykle istotna.
Przypadkowy dobór produktów
Będąc na diecie wegetariańskiej, nie wystarczy unikać jedzenia produktów mięsnych. Jak podaje Fit Szef, firma oferująca catering dietetyczny, która codziennie komponuje odpowiednio zbilansowane posiłki dla osób na diecie wegetariańskiej, to, co kładziemy na talerz, należy dobierać świadomie, biorąc pod uwagę m.in. liczbę kalorii. Ma to ogromne znaczenie, zwłaszcza w przypadku osób, które nie planują tracić wagi. Spożywając wyłącznie produkty roślinne i robiąc to rzadko, można szybko opaść z sił, a chyba nie o to chodzi, prawda?
Mała ilość wody i innych płynów
Na tej diecie, jak i każdej innej, należy unikać zapominania o piciu wody. Odpowiednia podaż płynów jest kluczowa dla zachowania zdrowia i sprawności organizmu. Dieta wegetariańska ma to do siebie, że zawiera sporo błonnika, a ten jak wiadomo, potrzebuje wody, aby nie powodować np. problemów z wypróżnianiem.
Niewystarczająca ilość białka
Jajka, mleko i mięso dostarczają ludziom białka. Jeśli ktoś jest na diecie, która wyklucza ich spożycie, może nabawić się niedoborów tego składnika. Dlatego weganie kładą na swoim stole duże ilości roślin strączkowych, które są dla nich źródłem białka.
Zbyt mała ilość kwasów Omega 3
Kwasy omega 3 wspierają pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Są też pomocne w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Na szczęście dieta wegetariańska nie jest ich całkowicie pozbawiona. Znaleźć je można choćby w oleju roślinnym, czy popularnych, używanych do wymyślnych deserów nasionach chia, uważanych za superfoods.
Dobrze jednak wiedzieć, że kwasy Omega 3 znajdują się też w mięsie. Jeśli ktoś go unika, automatycznie spożywa ich mniej, niż powinien. Z tego powodu warto suplementować również te kwasy.