Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2021.07.26 23:45 | aktualizacja: 2021.07.26 23:46

Mała czarna… kawa! Co warto o niej wiedzieć?

Kto z nas nie lubi zapachu i smaku aromatycznej, pobudzającej kawy? Wiele osób nie wyobraża sobie poniedziałku bez łyka małej czarnej. Niniejszy artykuł dedykujemy do tych, którzy chcą zagłębić się w kawowy temat nieco bardziej. Przedstawiamy kilka ciekawych informacji na temat kawy. Rozpoczynając od uprawy a kończąc na jej przygotowywaniu. Innymi słowy… jest to idealny artykuł do poczytania przy kawie!
Mała czarna… kawa! Co warto o niej wiedzieć?
Mała czarna… kawa! Co warto o niej wiedzieć?

Uprawa i zbiory kawy

Kawę uprawia się w krajach strefy tropikalnej. Innymi słowy w Ameryce południowej, Afryce oraz w południowej części Azji. Kawa jak wiadomo występuję w różnych odmianach i warto zauważyć, że niektóre odmiany potrzebują nieco innych charakterystycznych warunków. Na przykład Arabika jest uprawiana w klimacie subtropikalnym na wysokości 600-2000 m n.p.m. Z kolei Robusta rośnie na niższych wysokościach od 400 do 600 m n.p.m. oraz na równinach. Zebranie kawy to wymagająca praca ręczna. Po zebraniu owoców należy przejść do wyłuskania ziaren. Do tego celu można skorzystać metody mokrej lub suchej. W przypadku metody mokrej owoce kawowca trafiają do specjalnego urządzenia przypominającego młyn napędzany wodą. W takiej maszynie kawa traci skórkę, usuwany jest miąższ i wszelkie inne pozostałości. Zostają ziarna, które są obrabiane i suszone. Z kolei w metodzie suchej nie wykorzystuje się wody. Owoce są od razu suszone (np. na słońcu). Dopiero z wyschniętych owoców uzyskuje się ziarna.

Z przygotowanych ziaren produkuje się to co wszyscy znamy ze sklepowych półek (np. sklep kawa ). A więc kawę w ziarnach, kawę mieloną lub kawę rozpuszczalną.

Rodzaje kaw

Na podstawie ziarnistej kawy wykonuje się przeróżne napoje kawowe, które zdobyły sympatie kawoszy na całym świecie. Szczególnie popularna jest najlepsza kawa ziarnista, która jest przygotowywana za pomocą ekspresu to między innymi espresso, latte macchiato, cappuccino, mocha, caffe latte.

Ponadto, warto wymienić kawy przelewowe, do których wykonania potrzebny jest napar. Kolejny przykład to kawy rozpuszczalne, które są przygotowywane w formie liofilizowanego ekstraktu, z kawy który wystarczy zalać gorącą wodą. Kolejnym ciekawym przykładem są kawy mrożone (np. frappe).

Źródło zdjęcia:
Raisa Kanareva / Shutterstock.com

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 1816
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Treść komentarza:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w środę, godzina 16:48 Wola Różaniecka
Rusza remont "bramy do Roztocza"
Powiat biłgorajski rozpoczyna długo wyczekiwaną przebudowę drogi powiatowej nr 2958L Wola Różaniecka - Różaniec. Inwestycja o wartości ponad 18,6 mln zł, współfinansowana z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg, zakończy się jesienią 2026 roku, a jej efekty odczują zarówno mieszkańcy, jak i turyści zmierzający na Roztocze.
w niedzielę, godzina 14:14 Biłgoraj
Wielkie święto motoryzacji w Biłgoraju [NOWE ZDJĘCIA]
w niedzielę, godzina 11:42 Gmina Biłgoraj
Pobił znajomego i ukradł mu pieniądze
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball