Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących przygotowują stół wigilijny od lat. Stało się to już szkolną tradycją.
- Przygotowujemy typowe staropolskie potrawy. Staramy się trzymać tradycji, a więc na naszym stole nie może zabraknąć ryb, suszonych owoców, makowca, czy uszek - mówi w rozmowie z portalem bilgorajska.pl nauczyciel zawodu Eliza Gilowska i podkreśla, że uczniowie bardzo chętnie angażują się w przygotowanie stołu, zależy im na jak najlepszym efekcie.
Wielu rzeczy, które trafiają na wigilijny, szkolny stół nie da się przygotować wcześniej, więc intensywna praca trwa ok 2-3 dni. Poza potrawami można zobaczyć np. artystycznie ułożone serwetki, czy świąteczne ozdoby, w tym stroiki. Każdego roku stół wygląda nieco inaczej.
- Robimy to po to, by pokazać, że nasza polska świąteczna tradycja jest piękną, ważna i powinniśmy ją kultywować, zwłaszcza, że coraz więcej staropolskich zwyczajów zanika - podkreśla Eliza Gilowska. Chodzi też o zaprezentowanie umiejętności uczniów klas gastronomicznych. Stół wigilijny pojawił się w ZSZiO we wtorek, 19 grudnia.