Uczniowie z Powiatowego Gimnazjum udowodnili, że kwestie takie jak urozmaicona dieta oraz prawidłowe odżywianie są dla nich ogromnie ważne. Potwierdza to ich udział w programie "Lubella inspiruje i edukuje", którego celem jest edukacja gimnazjalistów w zakresie roli, jaką w ich codziennym jadłospisie odgrywają produkty zbożowe.
Uczestnicy wzięli udział w 3 lekcjach według scenariuszy przygotowanych przez ekspertów ds. odżywiania. Na początku zgłębiali swoją wiedzę teoretyczną, dowiadując się m.in. jak ułożyć optymalne menu, które dostarczy organizmowi nie tylko energii, ale również niezbędnych składników mineralnych. Następnie rywalizowali w grze szkolnej, podczas której np. rozszyfrowywali nazwy stosowane przez profesjonalnych szefów kuchni, komponowali smaczny, zdrowy posiłek, poznawali ciekawostki dotyczące produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. W trzecim module zajęć uczniów czekało wspólne gotowanie.
Lekcje o zbożach to świetna integracja!
Zajęcia spotkały się z ogromnym zainteresowaniem młodzieży. - Inspiracją do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych był przepis "Kurczak na sałatce z makaronu kokardki". Natomiast ulubionym makaronem uczniów jest makaron Lubella świderki, który stanowi miłą odskocznię od tradycyjnych polskich ziemniaków - relacjonowali przedstawiciele szkoły w podsumowaniu zajęć.
- Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pracy jaką wykonali gimnazjaliści - ocenia Dorota Liszka, m anager ds. komunikacji korporacyjnej firmy Lubella. - Bardzo cieszy nas nie tylko fakt, że uczniowie tak chętnie doskonalą swoje kulinarne umiejętności, ale też coraz częściej zwracają uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. To fantastyczne, że nauczyciele starają się wprowadzać do szkół elementy edukacji związane ze zdrowym odżywianiem. Przeprowadzanie podobnych zajęć w aktywnej formie jest najlepszą metodą na utrwalenie wiedzy.