Warsztaty organizowane są w ramach projektu "Zasmakuj w Tradycji" realizowanego przez lokalne grupy działania "Kraina wokół Lublina", "Ziemi Kraśnickiej" i "Ziemia Biłgorajska". Uczestnikami warsztatów będą mieszkańcy obszaru partnerskich LGD (wszystkie poza gminą Józefów)) zainteresowani wytwarzaniem, wprowadzaniem na rynek, promocją produktów tradycyjnych oraz lokalnych.
- Podczas warsztatów przyjadą profesjonalni kucharze, którzy po wcześniejszej prelekcji, zaprezentują jak wykonać dwa dania związane z naszym regionem. Następnie uczestniczki będą miały za zadanie wykonać je samodzielnie. Ponadto uczestniczki mogą zaprezentować, uczestnikom i kucharzom, własne potrawy regionalne, przygotowane wcześniej i przyniesione gotowe - mówi Izabela Pintal - Kiełbasa,z Lokalnej Grupy Działania "Ziemia Biłgorajska".
Celem warsztatów kulinarnych jest podniesienie wiedzy na temat produktów tradycyjnych z obszarów objętych projektem. Czas trwania warsztatów to ok. 4 godziny.
Harmonogram warsztatów "Zasmakuj w tradycji"
- Aleksandrów 16.03.2014 Sala UG - zaplecze kuchenne
- Biłgoraj Remiza Bukowa - zaplecze kuchenne - data w trakcie ustalania
- Biszcza 06.04.2014 Biszcza
- Goraj 23.05.2014 po godz. 16.00 Zespół Szkół w Goraju, dostęp do kuchenki elektrycznej z piekarnikiem
- Księżpol 30.03.2014 Księżpol remiza
- Łukowa 19.03.2014 GOK w Łukowej
- Obsza 09.03.2014 GOKiO Obsza - zaplecze kuchenne
- Potok Górny 18.05.2014 Potok Górny - remiza
- Frampol 23.03.2014 MGOK Frampol
- Tarnogród 04.05.2014 TOK Tarnogród - małe zaplecze kuchenne
- Tereszpol 11.05.2014 Tereszpol remiza
- Turobin 31.03.2014 Remiza Turobin - zaplecze kuchenne