Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2025.04.01 00:40

Tradycyjne produkty na Wielkanoc - co przygotować, by na świątecznym stole nie zabrakło klasycznych potraw?

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w polskiej tradycji, pełne symboli odrodzenia, wiosny i nowego życia. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań, które goszczą na polskich stołach od pokoleń - aromatyczne potrawy, domowe wypieki, kolorowe pisanki i pachnące wędliny. Przygotowując wielkanocne śniadanie czy świąteczny obiad, sięgamy po sprawdzone przepisy, które tworzą wyjątkową atmosferę świąt Wielkiej Nocy.
Tradycyjne produkty na Wielkanoc - co przygotować, by na świątecznym stole nie zabrakło klasycznych potraw?
Tradycyjne produkty na Wielkanoc - co przygotować, by na świątecznym stole nie zabrakło klasycznych potraw?Zdjęcia: 2

Żurek wielkanocny, barszcz biały czy zalewajka? Tradycyjne zupy na święta

Świąteczny obiad nie może obyć się bez zupy. Na wielkanocnym stole królują żurek wielkanocny na domowym zakwasie oraz barszcz biały, często podawane z jajkiem gotowanym na twardo i białą kiełbasą. W niektórych regionach popularna jest też zalewajka - zupa z ziemniakami i zakwasem, nieco prostsza, ale równie aromatyczna.

Sprawdzony przepis na zakwas na żur:

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej (typ 2000),
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • 2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody.

Wszystko wymieszaj w słoiku, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce i wykorzystać do przygotowania żurku z pieczoną białą kiełbasą i jajkiem.

Biała kiełbasa i pieczony schab - klasyczne mięsa na Wielkanoc

Mięso to ważny element wielkanocnego menu. Na śniadanie wielkanocne często podaje się pieczoną białą kiełbasę z dodatkiem chrzanu lub w żurku. Na obiad serwuje się zaś schab pieczony z panierką z ziół lub moreli, który doskonale komponuje się z ćwikłą i sosem chrzanowym.

Szynka wielkanocna, boczek i pasztet wielkanocny - jak przygotować domowe wędliny?

Wielkanoc to doskonały moment, by sięgnąć po tradycyjne wędliny, takie jak domowa szynka wielkanocna, wędzony boczek czy pasztet wielkanocny. Wędzić można samodzielnie lub kupić wysokiej jakości produkty w sprawdzonych źródłach. Pasztet przygotowany z wieprzowych mięs i wątróbki, doprawiony majerankiem i pieczarką, to klasyczna przystawka na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane i jajka z majonezem - pomysły na jajeczne przystawki

Jajko to symbol nowego życia i absolutna podstawa świąt Wielkiej Nocy. Najczęściej podajemy jajka gotowane na twardomajonezem i szczypiorkiem lub jako jajka faszerowane. Popularne farsze to pieczarki z cebulką, szynka, chrzan, rzeżucha albo mus z tuńczyka.

Przepis na klasyczne jajka faszerowane:

  • 6 jajek gotowanych na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól, pieprz, szczypiorek.

Jajka przekrój, wydrąż żółtka, rozgnieć je z majonezem i chrzanem, dopraw, udekoruj szczypiorkiem i udekoruj wielkanocnym motywem (np. rzeżuchą).

Sałatka jarzynowa - tradycyjna potrawa na śniadanie wielkanocne

Nieodłącznym elementem śniadania jest sałatka jarzynowa - z gotowanych warzyw, jajek i majonezu. W wielu polskich domach pojawia się na stole nie tylko podczas Wielkanocy, ale i innych uroczystości.

Warto dodać do niej jajka na twardo, groszek, jabłko i odrobinę musztardy. Całość najlepiej smakuje po schłodzeniu i udekorowaniu kolorowymi pisankami lub rzeżuchą.

Babka wielkanocna, mazurek i sernik - świąteczne wypieki, które muszą się pojawić

Na deser obowiązkowe są tradycyjne ciasta : babka drożdżowa, sernik, mazurek wielkanocny i coraz częściej pojawiająca się na stołach pascha z bakaliami. Drożdżowa babka z lukrem i rodzynkami to klasyka - puszysta, pachnąca wanilią i doskonale prezentująca się na świątecznym stole.

krolik w dereniu

Mazurek wielkanocny z morelami - słodka tradycja na święta

Mazurek wielkanocny to jedno z tych ciast, które zawsze robi wrażenie - nie tylko smakiem, ale i wyglądem. W wersji z  konfiturą morelową i polewą czekoladową jest idealnym połączeniem słodyczy i owocowej kwasowości. Co więcej, szybko przygotujesz go nawet w sobotę przed Wielkanocą, by zachwycił domowników podczas wielkanocnej niedzieli.

Sprawdzony przepis na Mazurek wielkanocny

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 150 g masła (zimnego),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Na wierzch:

  • 6-8 łyżek konfitury morelowej (lub domowej marmolady z moreli),
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • bakalie do dekoracji: migdały, orzechy, płatki kokosowe, śliwka suszona, kolorowe posypki.

Sposób przygotowania:

  1. Zagniatanie ciasta: W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, rozetrzyj palcami na kruszonkę. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć szybko jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

  2. Pieczenie spodu: Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość ok. 0,5 cm, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. prostokątna 20x30 cm). Nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez 20-25 minut na złoty kolor. Odstaw do wystudzenia.

  3. Dodanie konfitury: Na ostudzonym spodzie rozsmaruj równomiernie warstwę konfitury morelowej - jeśli jest bardzo gęsta, możesz ją lekko podgrzać, by łatwiej się rozprowadzała.

  4. Polewa czekoladowa: W rondelku rozpuść czekoladę z masłem, mieszaj, aż będzie gładka. Wylej na warstwę morelową, delikatnie rozprowadź.

  5. Dekoracja: Mazurek udekoruj według uznania - suszoną śliwką, płatkami migdałów, paskami z białej czekolady lub kolorowymi posypkami w kształcie pisanek. Możesz też użyć konfitur z innych owoców do zrobienia wzorków.

Wielkanocne śniadanie - co powinno znaleźć się na stole?

Wielkanocne śniadanie to jeden z najważniejszych momentów podczas świąt - pełen rodzinnego ciepła, tradycji i wyjątkowych smaków. Na stole nie może zabraknąć tego, co znajdziemy w święconce: jajek, chleba, soli, wędlin i chrzanu. Wśród tradycyjnych potraw wielkanocnych królują jajka w majonezie, sałatka jarzynowa, pasztet, ćwikła z chrzanem oraz domowe wędliny. Uzupełnieniem śniadania są aromatyczne zupy - żurek lub barszcz biały, pieczony schab, a także słodkie wypieki, takie jak mazurek, sernik i babka. Dzięki różnorodności potraw wielkanocnych, świąteczny stół staje się symbolem obfitości, radości i wspólnego celebrowania najważniejszych świąt w roku.

Wszystkie niezbędne, lokalne produkty na Wielkanoc - od tradycyjnych wędlin, przez przetwory, po wypieki i dodatki - można wygodnie kupić w sklepie Schronisko Bukowina. To idealne miejsce, by skompletować świąteczne menu i cieszyć się autentycznym smakiem polskiej tradycji - takiej, jaka najlepiej smakuje przy rodzinnym stole.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 567

Galeria (2)

Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Treść komentarza:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w sobotę, godzina 14:54 Tarnogród
Zielone światło dla budowy nowej obwodnicy
Wojewoda lubelski wydał decyzję o Zezwoleniu na Realizację Inwestycji Drogowej dla budowy obwodnicy Tarnogrodu. Nowa trasa o długości blisko 6 km przebiegać będzie przez teren gminy Księżpol oraz miasta i gminy Tarnogród i ma na celu usprawnienie ruchu na drodze wojewódzkiej nr 835.
dzisiaj, 11:58 Powiat
Nietypowe interwencje w powiecie biłgorajskim
dzisiaj, 11:43 Biłgoraj
Tak wygląda tegoroczny Kiermasz Wielkanocny
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball