W niedzielę 10 marca w Nieliszu, z udziałem KGW z powiatu biłgorajskiego, odbył się półfinał konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO".
Tegoroczna edycja jest kontynuacją cieszących się ogromną popularnością konkursów "Kobieta Gospodarna Wyjątkowa" i "Kobieta Przedsiębiorcza", mających na celu docenienie zaangażowania i wkładu przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich w kultywowanie regionalnych tradycji oraz upowszechnianie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny.
W tym roku motywem przewodnim jest efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Podczas niedzielnego wydarzenia uczestnicy wysłuchali również konferencji "Aktywizacja lokalnych społeczności regionu lubelskiego", podczas której specjaliści wygłosili wykłady na temat tradycyjnego żywienia, certyfikacji produktów i content marketingu. Odbyły się również warsztaty kulinarne.
Uczestnicy mogli zgłaszać do 3 prac konkursowych w każdej z dwóch kategorii: "Zamknięte w słoiku" i "Danie mięsne".
Powiat biłgorajski reprezentowały m.in. KGW Aleksandrów Czwarty, Bukowa, Gródki, Sokołówka, Szostaki i Treszpol-Zaorenda.
KGW Sokołówka za "Gołąbki w kiszonej kapuście" zdobyło I miejsce i 3 000 zł w kategorii "Danie mięsne", z kolei "Grzybki w marynacie. Rydze z miodem" w kategorii "Zamknięte w słoiku" uplasowały się na II miejscu.
W kategorii "Danie mięsne" II miejsce zdobyło KGW Szostaki, a na III miejscu znalazło się KGW Bukowa.
W kategorii "Zamknięte w słoiku" zwyciężył "Dżem z jagody kamczatki" przygotowany przez KGW Zaorendzianki. Uznanie jury i III miejsce w tej kategorii zdobyło KGW Aleksandrów Czwarty za "Marchewkę ze smakiem".