~ j64 W Twoim ciele jest coraz więcej glifosatu. Głównie przez żywność GMO.
Xebola / 11 listopada 2017
Tytułem wstępu dodam, że poniższy artykuł odnosi się do badań przeprowad
zonych na Amerykanac
h. Jednak jeśli ktoś z Was łudzi się, że w przypadku Europejczy
ków jest lepiej, to odsyłam go do publikacji z zeszłego roku:
https://xebola.wordpress.com/2016/05/19/europarlamentarzysci-zbadali-swoj-mocz-na-zawartosc-roundupu/ Podczas gdy zużycie pestycydów i ich stężenie w naszych ciałach nieustanni
e wzrasta, nikt nie zaprząta sobie głowy ich wpływem na nasze zdrowie.
1505751039
1_20ed8103
1a_k
Glifosat, podstawowy składnik flagowego produktu firmy Monsanto: Roundupu. Jego wykorzysta
nie wzrosło niemalże 15-krotnie w roku 1994, kiedy to do obrotu trafiły nasiona roślin genetyczni
e modyfikowa
nych, odpornych na jego niszczycie
lskie działanie. Używa się go przede wszystkim przy uprawach soi i kukurydzy, ale w przypadku USA także przy pszenicy i owsie.
Jeszcze przed wprowadzen
iem upraw GMO, tj. w 1993, naukowcy z Uniwersyte
tu w Kalifornii rozpoczęli swoje wieloletni
e badania poziomu glifosatu u Amerykanów
.
„Bada
nie
polegało na prowadzeni
u pomiarów poziomu glifosatu i jego metabolitu
, kwasu aminometyl
ofosfonowe
go (AMPA), w moczu. Rozpoczęto je w 1993, tuż przed wprowadzen
iem na amerykańsk
i rynek genetyczni
e modyfikowa
nej żywności i prowadzono przez kolejne 23 lata
”
–
mówi kierownik zespołu badawczego
, profesor Paul J. Mills z Uniwersyte
tu w San Diego, specjalist
a ds. medycyny rodzinnej i zdrowia publiczneg
o.
W swoim artykule opublikowa
nym pod koniec październi
ka br. w czasopiśmi
e medycznym JAMA, Mills przedstawi
ł wyniki badań próbek moczu dostarczan
ych przez grupę 100 mieszkańcó
w południowe
j części stanu Kalifornii w okresie 1993
–
1996 oraz 2014-2016.
„Okaz
ało
się, że przed wprowadzen
iem upraw GMO bardzo niewiele osób miało w moczu glifosat w stężeniu umożliwiaj
ącym jego wykrycie.
”-
mówi Mills.
„W
2016 mogliśmy już go z łatwością oznaczyć u 70% badanych.
”
W przypadku tych, u których glifosat był na poziomie możliwym do wykrycia, średnie jego stężenie w latach 1993-1996 wynosiło 0,203
μg/l,
a w 2014-2016 już 0,449
μg/l.
Mills komentując wyniki zwraca uwagę:
„Prze
z
ostatnie lata nasz kontakt z glifosatem zwiększył się drastyczni
e, jednak większość ludzi w ogóle nie zdaje sobie sprawy z jego przyjmowan
ia wraz z codziennym
i posiłkami.
”
A dr Michael Antonioum z King
’s
College w Londynie dodaje:
„Jest
to pierwsze tego typu badanie obejmujące tak długi okres czasu, zarówno przed i jak po rozpoczęci
u upraw roślin GMO odpornych na glifosat. Dodatkowo w rękach mamy kolejny dowód, że zawartość tej substancji u większości Amerykanów wynosi od 0,3 ppb do 3 ppb. To powinno nas niepokoić, ponieważ coraz więcej badań wskazuje, że kontakt z herbicydam
i opartymi na glifosacie
, nawet w dawce niższej niż zalecana, jest dla nas niebezpiec
zny.
”
„Bada
nia
na zwierzętac
h wykazały, że długotrwał
a ekspozycja na herbicydy zawierając
e glifosat jest szkodliwa.
”
–
potwierdza Mills. W przypadku ich ciągłego karmienia paszą zanieczysz
czoną nawet w bardzo małym stopniu tą substancją
, wrasta ryzyko zaburzeń funkcjonow
ania wątroby o objawach podobnych jak przy alkoholowy
m stłuszczen
iu tego organu u ludzi. W 2015 Światowa Organizacj
a Zdrowia zaklasyfik
owała glifosat do czynników prawdopodo
bnie rakotwórcz
ych. Zaś w roku 2016 zamieszczo
ny w czasopiśmi
e Environmen
tal Health artykuł wykazał jednoznacz
nie związek między tą substancją a wieloma problemami zdrowotnym
i, takimi jak: uszkodzeni
e wątroby lub nerek, zaburzenia
mi pracy układu hormonalne
go i podwyższon
ym ryzykiem zachorowań na chłoniaka nieziarnis
tego. Aktualnie tylko w USA toczy się 250 rozpraw sądowych przeciw Monsanto, na których sami pozwani lub ich bliscy zachorowal
i na ten rodzaj nowotworu w wyniku kontaktu z Roundupem.
Według Millsa konieczne jest jak najszybsze przeprowad
zenie badań nad wpływem glifosatu przyjmowan
ego wraz z pożywienie
m na nasze zdrowie.
„Społ
eczeństwo
powinno być świadome niebezpiec
zeństw płynących z opryskiwan
ia naszej żywności pestycydam
i. Tylko wtedy będzie mogło podejmować decyzje prowadzące do zmniejszen
ia lub wyeliminow
ania kontaktu z ich niebezpiec
znymi składnikam
i.
”
–
twierdzi Mills.
Jeniffer Sass, starszy pracownik naukowy z Rady ds. Obrony Zasobów Naturalnyc
h, dodaje:
„Nies
tety,
nie wiemy tak naprawdę co wykryte w naszym moczu poziomy glifosatu oznaczają dla naszego zdrowia, ponieważ amerykańsk
a Agencja Ochrony Środowiska nigdy nie przeprowad
ziła pełnej oceny ryzyka, która by uwzględnia
ła wszystkie jego źródła: żywność, wodę pitną i pozostałoś
ci po herbicydac
h. Co gorsza, instytucje odpowiedzi
alne za nasze bezpieczeń
stwo nawet nie wiedzą, ile jest tej substancji w naszym otoczeniu. Trudno to sobie wyobrazić, skoro rocznie na amerykańsk
ich polach ląduje jej prawie 150 mln ton.
”
Opracowano na podstawie:
http://www.gmwatch.org/ https://www.ecowatch.com/ https://www.consumerreports.org/