Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.
Podczas spotkania specjalista - dietetyk p. Agata Kukiełka przekonywała uczestników, że gotowanie nie jest podejmowaniem życiowych decyzji, tu zawsze można coś naprawić. Do tego wcale nie trzeba dużo cierpliwości, wprawy czy doświadczenia-potrzebne są tylko dobre chęci. Wykład miał na celu uświadomienie jak ważne jest budowanie zdrowych nawyków żywieniowych w rodzinie różnica między "jedzeniem" a "odżywianiem". Rodzice obejrzeli film, który pokazywał jakie przekazy niosą ze sobą reklamy, zachęcające do kupowania niezdrowych produktów. Po części teoretycznej uczestnicy podzieleni na grupy z zaangażowaniem przygotowywali potrawy według przedstawionych przepisów. które przy wspólnym stole degustowali przygotowane posiłki. Uzyskane na spotkaniu informacje będą inspiracją do przygotowywania zdrowych posiłków dla całej rodziny.
Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.
Serdeczne podziękowania dla Ochotniczej Straży Pożarnej w Bukowej za nieodpłatne udostepnienie pomieszczeń w celu przeprowadzenia warsztatów.