Zajęcia poprowadziła Sylwia Biały finalistka "Hell's Kitchen" i właścicielka bistro "Piekielna kura" w Lubinie oraz Pan Artur Sulikowski który swoje doświadczenie kulinarne zdobywał we francuskich restauracjach Uczestnicy zajęć przygotowali zupę krem z kalafiora z olejem orzechowym gulasz z jelenia z kaszą gryczana owocową oraz sernik z borówkami i galaretką własnej roboty
II etapem projektu jest konkurs kulinarny którego finał będzie miał miejsce podczas Jarmarku Św Wawrzyńca w Bełżcu.
III etap to stworzenie publikacji zawierającej przepisy kulinarne opracowane wspólnie z przedsiębiorcami i KGW.
IV etapem będzie zorganizowanie wyjazdów studyjnych promujących budowanie marki turystycznej oraz wykorzystanie produktów tradycyjnych w kuchni regionalnej.
Można się jeszcze zgłosić do konkursu, jest na to czas do dnia 28.07.2016, należy przyjść do biura LGD "Ziemia Biłgorajska" lub wysłać zgłoszenie pocztą tradycyjną na adres ul Sikorskiego 12/42 23-400 Biłgoraj.