W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.
Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, a także łatwiejszym do skonsumowania. Goście są zachwyceni uhonorowaniem ich wizyty wspaniałym powitaniem w postaci pięknych dekoracji potraw i napojów. Chcąc doskonalić swoje umiejętności, poznać nowe sposoby dekorowania potraw, a także wyjść naprzeciw oczekiwaniom dzisiejszego rynku pracy w dniu 22 i 23 kwietnia 2016r. zorganizowano w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju kurs carvingu. Szkolenie było prowadzone przez pana Dariusza Ślusarczyka, który jest organizatorem, koordynatorem i sędzią technicznym na Mistrzostwach Polski w Carvingu. W kursie uczestniczyła młodzież klas: III TG, IV TG i III L, a także nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Uczestnicy kursu zapoznali się z historią carvingu, narzędziami i podstawowymi technikami rzeźbienia w warzywach i owocach. Tworzyli własne kolorowe kompozycje dekoracji między innymi z rzodkiewek, cukinii, kapusty pekińskiej, melonów, papryki. Wszyscy z dużym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach. Mamy nadzieję, że to początek pięknej przygody kulinarnej związanej ze sztuką carvingu.