W mikołajkowy dzień uczniowie klas II ze Szkoły Podstawowej w Dąbrowicy, pod opieką nauczycieli oraz starszych kolegów z klas VII i VIII, zaopatrzeni w fartuchy, wałki i upieczone w domu pierniczki, wyruszyli do remizy strażackiej na spotkanie z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich “Dąbrowiczanki".
Pod czujnym okiem doświadczonych gospodyń dzieci uczyły się, jak zagniatać ciasto na pierogi oraz przygotowywać farsz do tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Lepienie uszek, choć niełatwe, udało się każdemu. Szatkowanie i ubijanie osolonej kapusty okazało się świetnym sprawdzianem siły, sprytu i zaradności.
Po części praktycznej przyszedł czas na degustację własnoręcznie wykonanych potraw oraz całej gamy tradycyjnych wigilijnych dań, z kapustą z grochem i barszczem z uszkami na czele. Klimatyczny nastrój dopełniło wspólne śpiewanie znanych pastorałek i kolęd przez młodszych i starszych uczestników. Miodowniki i pierniki, popijane kompotem z suszu, dosłodziły ten wyjątkowy, pełen ciepła i radości dzień.
- Dziękujemy serdecznie paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbrowicy “Dąbrowiczanki" za perfekcyjnie przygotowane warsztaty, dzielenia się swoimi umiejętnościami, poczęstunek i wspólne śpiewanie oraz Monice Frąk - nauczycielce historii za wspaniałą, niezapomnianą lekcję historii o tradycjach naszego regionu - przekazała Szkoła Podstawowa w Dąbrowicy.