Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2023.09.01 15:42

Jak zrobić grzyby do słoików na zimę?

Zbieranie, a następnie marynowanie grzybów to doskonały sposób na cieszenie się ich smakiem i aromatem przez cały rok. Przygotowanie grzybów w słoikach jest nie tylko przyjemnym zajęciem, ale również zapewnia dostęp do naturalnych przetworów bez sztucznych konserwantów. W tym artykule dowiecie się, jak krok po kroku zrobić marynowane grzyby w słoikach, aby móc cieszyć się ich smakiem nawet w chłodniejszych miesiącach.
Jak zrobić grzyby do słoików na zimę?
Na drewnianej desce leżą grzyby, marchewka, anyż, szczypior i natka pietruszki.

Na drewnianej desce leżą grzyby, marchewka, anyż, szczypior i natka pietruszki.

Wybór odpowiednich grzybów

Pierwszym krokiem jest wybór grzybów, które dobrze zniosą marynowanie. Wybierając się do lasu, zadbajcie o to, aby zbierać tylko te gatunki, które są bezpieczne do spożycia i mają wartość kulinarną.

Właściwie każde grzyby nadają się do marynowania. Najczęściej jednak wybór pada na: maślaki, rydze, opieńki, borowiki, kurki czy pieczarki. Jednak niektóre z nich będą wymagać od nas nieco więcej pracy. Za przykład służą maślanki, które pokryte są charakterystycznym śluzem. Przez to powinniśmy wcześniej je obrać, a następnie kilka godzin moczyć w solance.

Do marynowania najlepsze są mniejsze grzyby, bez śladów uszkodzenia.

Czyszczenie i przygotowanie grzybów

Grzyby przed marynowaniem należy odpowiednio oczyścić z piasku, ziemi i igliwia. Odcinamy brudne lub uszkodzone fragmenty. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Nie wszystkie rodzaje grzybów dobrze znoszą moczenie w wodzie, dlatego warto przetrzeć je wilgotną szmatką.

Po dokładnym oczyszczeniu grzyby można ugotować. Gotujemy grzyby w osolonej wodzie z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego przez około 5-15 minut, w zależności od gatunku. Gotowanie pomaga w zachowaniu naturalnego smaku i aromatu.

Koźlarze, podgrzybki i prawdziwki można gotować około 15 minut. Mają bardziej zwarty miąższ, który potrzebuje nieco więcej czasu w wodzie. Kurki, maślaki rydze i opieńki nie wymagają tak długiego obgotowywania.

Ugotowane i odsączone grzybki delikatnie przekładamy do słoików.

Przygotowanie zalewy

Odpowiednia marynata ma decydujący wpływ na smak grzybów. Najpopularniejsza jest zalewa octowa, czyli mieszanka wody, octu oraz soli. Dodajemy do niej najczęściej takie dodatki, jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól czy cebulę.

Oczywiście użyte przyprawy zależą od naszych preferencji. Możemy nieco odejść od klasycznej zalewy i dodać gorczycę, rozmaryn, majeranek, a nawet marchew, czosnek lub chili. Pamiętajmy jednak, aby być rozważnym przy przyprawianiu, by nie przykryć smaku grzybów.

Gorącą marynatą zalewamy podgotowane, przełożone do słoików grzybki.

Sprawdź: Czy kurki można marynować? Dowiedz się więcej o grzybach kurkach

Jak pasteryzować zamarynowane grzyby?

Zaraz po zalaniu grzybów w słoiku gorącą marynatą, mocno zakręcamy nakrętkę i przekręcamy je do góry dnem. Jednak ten zabieg nie zawsze jest wystarczający. Jeżeli chcemy być pewni, że nasze przetwory postoją kilka miesięcy, możemy poddać je pasteryzacji. Istnieją dwa sposoby, by to zrobić.

  • Umieszczamy słoiki z grzybami w szerokim garnku, zalanym wodą do poziomu 1/3. Tak gotujemy całość przez 20 minut.
  • Umieszczamy słoiki w piekarniku nagrzanym do 110 stopni na 20 minut.

W ten sposób przedłużymy trwałość przetworów.

Przechowywanie

Po pasteryzacji zostawiamy słoiki do ostygnięcia w miejscu bez przeciągów. Następnie powinniśmy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni. Dzięki odpowiedniemu przetworzeniu grzyby będą smaczne i gotowe do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Przepis na marynowane grzyby

Poznaliśmy już ogólne zasady, których należy się trzymać przy robieniu marynowanych grzybów słoiku. Przyjrzyjmy się teraz przepisowi na marynowane podgrzybki, który warto wykonać.

Składniki:

  • 2 kg podgrzybków,
  • 3 szklanki wody,
  • niecałe ¾ szklanki octu 10%,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 1 średnia marchewka - 130 g,
  • 2 duże liście laurowe lub 4 małe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 8 kulek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków.
  1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy ocet. Po minucie zdejmujemy z palnika.
  2. Oczyszczone grzybki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.
  3. Do wyparzonych, idealnie czystych słoików przekładamy odcedzone grzyby i po kilka plasterków marchewki na słoik. Wypełniamy ¾ pojemności słoika.
  4. Następnie zalewamy gorącą zalewą i poddajemy pasteryzacji.

Sprawdź też: Przepis na marynowane grzyby

Podsumowanie

Przygotowanie grzybów do słoików na zimę to wspaniała okazja do zatrzymania letnich smaków na dłużej. Dzięki właściwemu czyszczeniu, gotowaniu i przechowywaniu, możemy cieszyć się aromatycznymi przetworami przez cały rok. To także doskonała okazja do eksperymentowania z różnymi zalewami i przyprawami, które dodadzą unikalnego charakteru naszym przetworom. Zapraszamy do zabawy w kuchni i tworzenia domowych smakołyków na długie zimowe wieczory.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2171
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
21 czerwca 2024 Region
Zmiany personalne w parafiach [LISTA]
W piątek 21 czerwca biskup Marian Rojek ogłosił decyzje personalne dotyczące kapłanów diecezji zamojsko-lubaczowskiej. W jakich parafiach będą zmiany?
w piątek, godzina 07:48 Józefów
Nowa stawka za wywóz ścieków
we wtorek, godzina 16:53 Lipiny Górne
Tragedia na drodze. Nie żyje 69-latka
w sobotę, godzina 16:12 Kolarstwo
Tour de Pologne Women na drogach powiatu
W dniach 28-30 czerwca na terenie województwa lubelskiego odbywa się druga edycja Tour de Pologne Women. W sobotę 29 czerwca uczestniczki wyścigu przejechały przez powiat biłgorajski.
w piątek, godzina 08:46 Obsza
Największy piknik wojskowy w regionie już w tę sobotę
we wtorek, godzina 09:00 Biłgoraj
Sześciu chętnych na budowę nowej atrakcji w mieście
22 czerwca 2024 Biłgoraj
30-lecie BARR S.A.
Od 30 lat Biłgorajska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. wspiera przedsiębiorców z terenu miasta i okolic. Jubileusz spółki, z udziałem akcjonariuszy, przedstawicieli władz państwowych i samorządowych oraz przedsiębiorców, zorganizowano w sobotę 22 czerwca w Biłgorajskim Centrum Kultury.
w niedzielę, godzina 09:05 Powiat
Pięć miejscowości bez prądu, w tym Tarnogród i Józefów
22 czerwca 2024 Powiat
Alert trzeciego stopnia dla powiatu
w czwartek, godzina 20:55 Biłgoraj
Powiat zakończył rok z deficytem, ale pozyskał 58,8 mln zł na inwestycje
W czwartek 27 czerwca odbyła się najważniejsza w całym roku sesja Rady Powiatu Biłgorajskiego. Podczas obrad radni głosowali nad wotum zaufania i absolutorium dla Zarządu Powiatu. Jakie decyzje podjęli?
we wtorek, godzina 11:26 Powiat
Burzowe popołudnie w regionie. Strażacy w akcji
w piątek, godzina 09:45 Biłgoraj
Nie żyje prokurator Marek Głowala
w poniedziałek, godzina 21:05 Biłgoraj
Grzegorz Faryna kierownikiem biłgorajskiego oddziału KRUS
Grzegorz Faryna został kierownikiem placówki terenowej KRUS w Biłgoraju. W imieniu prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Dariusz Rohde powołanie wręczył dyrektor oddziału regionalnego KRUS w Lublinie Mateusz Winiarski.
25 czerwca 2024 Żelebsko
Powrót legendy na festiwalu w Żelebsku
w poniedziałek, godzina 13:09 Majdan Gromadzki
Niebezpieczna sytuacja na drodze wojewódzkiej
24 czerwca 2024 Obsza
Jest przetarg na drogę, która skróci podróż na Podkarpacie
Na tę inwestycję mieszkańcy gmin Obsza w województwie lubelskim i Stary Dzików na Podkarpaciu czekali wiele lat. Ich oczekiwania powinny się spełnić za 1,5 roku. Wtedy powstanie droga, łącząca obydwie gminy i województwa. Gmina Obsza właśnie ogłosiła przetarg na realizację tego zadania, na które ma przyznane dofinansowanie z ósmej edycji Rządowego Programu Inwestycji Strategicznych "Polski Ład".
w sobotę, godzina 18:08 Czernięcin Główny
Strażacki jubileusz
w czwartek, godzina 08:12 Księżpol
Stanowiska dyrektorów powierzone
w sobotę, godzina 10:47 Biłgoraj
Konkurs na dyrektora "Piątki" rozstrzygnięty
W maju władze Biłgoraja ogłosiły konkurs na stanowisko dyrektora Szkoły Podstawowej nr 5 im. Księdza Jana Twardowskiego. Postępowanie zostało już rozstrzygnięte. Kto będzie zarządzać placówką przez najbliższe pięć lat?
w poniedziałek, godzina 08:50 Nadrzecze
O historii Ziemi Biłgorajskiej w Nadrzeczu
we wtorek, godzina 15:11 Biłgoraj
Są środki na aktywizację zawodową bezrobotnych
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl