O wpisanie produktów tradycyjnych na ministerialną listę wnioskował Gminny Ośrodek Kultury w Księżpolu.
Nowe lubelskie produkty tradycyjne to:
- Krężałki księżpolskie - małe główki kapusty w całości lub przekrojone na pół, układane warstwami, przekładane koprem i czosnkiem, zalanie wodą z solą.
- Kulasza z Księżpola - jasnoszara, lepka, gęsta, miękka masa, sporządzona z ziemniaków oraz mąki pszennej lub gryczanej. Podawana z tłuszczem i skwarkami oraz "prażonym" lub zsiadłym mlekiem.
- Zupa jabłkowa hrubieszowska - lekko słodkawa, winna lub kwaskowata, o słomkowej lub ciemnosłomkowej barwie. Podawana z chlebem pszennym w formie grzanek, makaronem lub gniecionymi ziemniakami.
Województwo lubelskie ma już 229 produktów tradycyjnych, co utrzymuje nasze województwo na zaszczytnym 2 miejscu.
O historii produktów można już przeczytać na oficjalnej, rządowej stroni https://ww