Świąteczne stoły, które prezentowane są zwykle na kilka dni przed Wielkanocą lub Bożym Narodzeniem przygotowywane są przez uczniów technikum gastronomicznego. Nie inaczej było i tym razem, propozycje wielkanocnych potraw zostały stworzone przez uczniów klasy II. Pracowali oni pod kierunkiem nauczycielek zawodu Iwony Szeptuch i Anny Brodaczewskiej.
- W tym roku brakuje na stole np. barszczu, ale idea jest taka, by każdego roku zaproponować coś innego. W tym roku poszliśmy w kolory, by rozbudzić wiosnę - mówi w rozmowie z portalem bilgorajska.pl Iwona Szeptuch.
Wiele potraw jest zupełnie nowych, wykonanych po raz pierwszych jak np. rolada marchewkowa, czy rolada w omlecie. Były też faszerowane jajka, czy nadziewane mięsa. Dania ozdabiały np. kurczaki z jajek. Na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć tradycyjnej baby.
Anna Brodaczewska zauważa, że z każdym rokiem umiejętności uczniów są coraz większe, sami przedstawiają propozycje potraw, a przepisy mają w małym palcu.