Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
BIŁGORAJ
2017.03.08 08:14

Kelner - mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii?

Takie oto pytanie postawili sobie uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju wybierając tematykę szkolenia, w którym chcieliby uczestniczyć. Każde ze szkoleń poszerza umiejętności zawodowe uczniów oraz kwalifikacje w zakresie nowoczesnej gastronomii i obsługi kelnerskiej.
Kelner - mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii?
Kelner - mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii?

W dniach 23 - 25 lutego 2017r. odbyły się w ZSZiO kursy zawodowe, prowadzone przez znanego w branży gastronomicznej szefa kuchni Pana Marka Rybackiego. Szkolenie kelnerskie "Kelner - Mistrz sugestii" obejmowało metody pracy kelnera, standardy zachowań kelnerskich, obsługę konsumenta, techniki sprzedażowe. Uczestnicy zajęć doskonalili swoje umiejętności prawidłowego nakrycia stołów, rozkładania obrusów, przenoszenia zastawy stołowej czy składania serwetek. Poznali zasady dialogu z gościem o trudnym typie charakterologicznym oraz techniki sprzedażowe w kontekście oferty menu. Kurs ukończyło łącznie 18 uczniów z klas IV TG, III TH, II TG, I TG oraz 9 nauczycieli działu gastronomiczno - hotelarskiego.

W szkoleniu "Kuchnia Molekularna i Nowoczesne trendy w gastronomii" brało udział 23 uczniów z klas II TG, I TG oraz 11 nauczycieli. W programie kursu znalazły się potrawy przyrządzane w niskich temperaturach metodą sous vide /w próżni/ z warzyw i owoców, ryb, wieprzowiny, wołowiny, drobiu. Przygotowywane były różne formy gotowane w ciekłym azocie: lody, bezy, sorbety, chipsy. Uczestnicy sporządzali kawior, pianki, galaretki z wykorzystaniem agaru. Wśród potraw wykonanych nowoczesnymi metodami znalazły się: polędwiczka souse-vide z kurkami i puree z marchwi, schab na kapuście z koperkiem i grillowanym ogórkiem, filet z kurczaka z tymiankiem, łosoś na zielonym jabłku, łosoś marynowany w koprze i soku z cytryny, roladki z cukinii, camembert z pastą smakową, śledź z kawiorem cytrynowym, ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem, kawior z soku owocowego, mus z czerwonych pomarańczy.

Szkolenia przeprowadziła firma GastroArt Studio Kulinarne z Łaskarzewa. Prowadzący Marek Rybacki działa w branży od 26 lat, zawodowo związany jest z restauracją 3-gwiazdkowego Hotelu Sulbin w Garwolinie, gdzie pełni funkcję kierownika gastronomii i szefa kuchni. Ponadto jest osobą utytułowaną w branży gastronomicznej, zdobył m.in. Kulinarny Puchar Polski w 2012 roku, Mistrzostwo Polski w Carvingu w 2008 roku czy Mistrzostwo Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Wicemistrzostwo i Mistrzostwo Polski w Podawaniu Baraniny. Jest także Wiceprezesem Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Wiceprezesem Stowarzyszenia Carving Team Poland. Współorganizator Mistrzostw Polski w Carvingu i organizator Turnieju Carvingowego oraz współautor książki o carvingu " Fantazje z warzyw i owoców".

Odbyte szkolenia, były dla uczniów świetną okazją współpracy w zespole kierowanym przez zawodowego szefa kuchni. Poznane tajniki kunsztu kulinarnego pozwolą im na rozwijanie swoich zainteresowań i otwierają przed nimi szersze perspektywy. Młodzież zafascynowana nowoczesnymi metodami z ogromnym zaangażowaniem wykonywała przydzielone zadania. Poznane realia pracy kelnera uświadomiły im wagę wiedzy i umiejętności, jaką musi posiadać dobry kelner. Wielu z uczestników postanowiło pogłębiać swoją wiedzę w tej dziedzinie chociażby przez udział w kolejnych szkoleniach.

ZSZiO
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
ZSZiO dodany
 
Odsłon: 5003
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w środę, godzina 12:36 Biłgoraj
Tu będzie plac budowy
W środę 20 listopada przekazano plac budowy pod inwestycję obejmującą modernizację ulicy Knappa oraz budowę drogi I.B. Singera w Biłgoraju. Zgodnie z umową na realizację zadania wykonawca ma 11 miesięcy od dnia podpisania umowy.
dzisiaj, 11:31 Biłgoraj
Nowe wiaty oddane do użytku
w piątek, godzina 09:57 Stary Lipowiec
Remont drogi zakończony
dzisiaj, 10:14 Biłgoraj
Radni zdecydują o podwyżkach opłat za śmieci
Na najbliższej sesji Rady Miasta Biłgoraja, która odbędzie się 27 listopada, radni podejmą decyzję dotyczącą zmiany wysokości opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Proponowana podwyżka jest związana z rosnącymi kosztami utrzymania systemu gospodarki odpadami oraz spadkiem liczby mieszkańców objętych opłatą. Nowe stawki mają wejść w życie 1 stycznia 2025 roku.
w piątek, godzina 20:16 Biłgoraj
Biznes Ziemi Biłgorajskiej w jednym miejscu
w piątek, godzina 19:34 Biłgoraj
Współpraca, która zmienia lokalną rzeczywistość
w piątek, godzina 09:12 Biłgoraj
Będzie zmiana stawek podatkowych?
Rada Miasta Biłgoraja przygotowuje się do wprowadzenia zmian w podatkach od nieruchomości. Nowe stawki zostały określone w projekcie uchwały, która ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku. Poniżej przedstawiamy szczegóły planowanych zmian.
dzisiaj, 09:55 Biłgoraj
Dzień Życzliwości w I LO im. ONZ
w piątek, godzina 08:04 Aleksandrów
Wyróżnienia dla pracowników socjalnych z Aleksandrowa
16 listopada 2024 Biłgoraj
Jubileuszowy Wieczór Darczyńcy [NOWE ZDJĘCIA]
W sobotę 16 listopada odbyła się kolejna edycja Wieczoru Darczyńcy, organizowanego przez fundację Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej. Tegoroczne wydarzenie miało wyjątkowy charakter, ponieważ wpisało się w obchody 25-lecia działalności fundacji.
w czwartek, godzina 12:46 Biłgoraj
Spotkanie przedsiębiorców Ziemi Biłgorajskiej
w piątek, godzina 11:07 Biłgoraj
Punkt paszportowy wróci do Biłgoraja?
w środę, godzina 13:55 Biłgoraj
Biłgorajski basen odzyska dawny blask
Kryta pływalnia, jeden z symboli Biłgoraja, wkrótce przejdzie kompleksową modernizację. W środę, 20 listopada, przedstawiciele Zarządu Powiatu podpisali umowę z wykonawcą na realizację II etapu remontu obiektu, który będzie służył zarówno mieszkańcom, jak i lokalnym stowarzyszeniom sportowym.
w niedzielę, godzina 10:41 Powiat
11 miejscowości bez prądu, w tym Biłgoraj i Tarnogród
w czwartek, godzina 10:04 Biłgoraj
Odznaczenia i awanse strażaków [LISTA WYRÓŻNIONYCH]
we wtorek, godzina 11:18 Lubelszczyzna
Pierwszy przypadek wścieklizny u psa w województwie
Do dzisiaj w województwie lubelskim potwierdzono 20 ognisk wścieklizny. Po raz pierwszy chorobę stwierdzono u psa. Służby przypominają, że obowiązkowemu szczepieniu przeciwko wściekliźnie podlegają psy po ukończeniu 3 miesiąca życia.
w niedzielę, godzina 08:54 Bukowa
Tragiczny pożar w gminie Biłgoraj. Nie żyje mężczyzna
dzisiaj, 08:38 Obsza
Recytują najlepiej w gminie
we wtorek, godzina 15:28 Babice
Upamiętnienie biskupa z Babic
We wtorek, 19 listopada przy szkole w Babicach odbyła się uroczystość odsłonięcia i poświęcenia kamienia upamiętniającego biskupa płk. Mateusza Siemaszko, duchownego i żołnierza, który zapisał się w historii Polski.
w poniedziałek, godzina 21:37 Aleksandrów
Osobówka stanęła w ogniu [AKTUALIZACJA]
15 listopada 2024 Biłgoraj
Nowy kierownik w Biłgoraju
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball