W dniach 23 - 25 lutego 2017r. odbyły się w ZSZiO kursy zawodowe, prowadzone przez znanego w branży gastronomicznej szefa kuchni Pana Marka Rybackiego. Szkolenie kelnerskie "Kelner - Mistrz sugestii" obejmowało metody pracy kelnera, standardy zachowań kelnerskich, obsługę konsumenta, techniki sprzedażowe. Uczestnicy zajęć doskonalili swoje umiejętności prawidłowego nakrycia stołów, rozkładania obrusów, przenoszenia zastawy stołowej czy składania serwetek. Poznali zasady dialogu z gościem o trudnym typie charakterologicznym oraz techniki sprzedażowe w kontekście oferty menu. Kurs ukończyło łącznie 18 uczniów z klas IV TG, III TH, II TG, I TG oraz 9 nauczycieli działu gastronomiczno - hotelarskiego.
W szkoleniu "Kuchnia Molekularna i Nowoczesne trendy w gastronomii" brało udział 23 uczniów z klas II TG, I TG oraz 11 nauczycieli. W programie kursu znalazły się potrawy przyrządzane w niskich temperaturach metodą sous vide /w próżni/ z warzyw i owoców, ryb, wieprzowiny, wołowiny, drobiu. Przygotowywane były różne formy gotowane w ciekłym azocie: lody, bezy, sorbety, chipsy. Uczestnicy sporządzali kawior, pianki, galaretki z wykorzystaniem agaru. Wśród potraw wykonanych nowoczesnymi metodami znalazły się: polędwiczka souse-vide z kurkami i puree z marchwi, schab na kapuście z koperkiem i grillowanym ogórkiem, filet z kurczaka z tymiankiem, łosoś na zielonym jabłku, łosoś marynowany w koprze i soku z cytryny, roladki z cukinii, camembert z pastą smakową, śledź z kawiorem cytrynowym, ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem, kawior z soku owocowego, mus z czerwonych pomarańczy.
Szkolenia przeprowadziła firma GastroArt Studio Kulinarne z Łaskarzewa. Prowadzący Marek Rybacki działa w branży od 26 lat, zawodowo związany jest z restauracją 3-gwiazdkowego Hotelu Sulbin w Garwolinie, gdzie pełni funkcję kierownika gastronomii i szefa kuchni. Ponadto jest osobą utytułowaną w branży gastronomicznej, zdobył m.in. Kulinarny Puchar Polski w 2012 roku, Mistrzostwo Polski w Carvingu w 2008 roku czy Mistrzostwo Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Wicemistrzostwo i Mistrzostwo Polski w Podawaniu Baraniny. Jest także Wiceprezesem Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Wiceprezesem Stowarzyszenia Carving Team Poland. Współorganizator Mistrzostw Polski w Carvingu i organizator Turnieju Carvingowego oraz współautor książki o carvingu " Fantazje z warzyw i owoców".
Odbyte szkolenia, były dla uczniów świetną okazją współpracy w zespole kierowanym przez zawodowego szefa kuchni. Poznane tajniki kunsztu kulinarnego pozwolą im na rozwijanie swoich zainteresowań i otwierają przed nimi szersze perspektywy. Młodzież zafascynowana nowoczesnymi metodami z ogromnym zaangażowaniem wykonywała przydzielone zadania. Poznane realia pracy kelnera uświadomiły im wagę wiedzy i umiejętności, jaką musi posiadać dobry kelner. Wielu z uczestników postanowiło pogłębiać swoją wiedzę w tej dziedzinie chociażby przez udział w kolejnych szkoleniach.