Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
BIŁGORAJ
2016.07.05 08:05

Warsztaty z mistrzem

W dniach 29 - 30 czerwca odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne pod nazwą "Nowoczesne trendy w gastronomii" dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, które prowadził Marek Rybacki - kucharz światowej klasy.
Warsztaty z mistrzem
Warsztaty z mistrzemZdjęcia: 4

Marek Rybacki zawodowo związany jest z Hotelem "Sulbin" w Garwolinie. Jest także Wiceprezesem Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Wiceprezesem Stowarzyszenia Carving Team Poland.

Wychodząc naprzeciw nowym trendom polskich restauracji, wynikających z dynamicznego rozwoju rynku 10 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych doskonaliło swoje kwalifikacje uczestnicząc w kreatywnym szkoleniu.

Program szkolenia obejmował przygotowywanie przeróżnych przekąsek zimnych i gorących, a także sałatek i deserów.

Warsztaty były niezwykle cennym doświadczeniem, nie tylko ze względu na nowe potrawy, ale także techniki zastosowane do sporządzania potraw.

Pokaz rozpoczął się od błyskawicznie przygotowanych lodów kawowych w niezwykły sposób, a wszystko za sprawą ciekłego azotu i chrupiącej po wierzchu, a puszystej w środku bitej śmietany w formie bez.

Kolejną ciekawostką było zastosowanie nowoczesnej techniki gotowania sous-vide do przygotowania cielęciny, polędwiczki wieprzowej oraz łososia. Smak przygotowanych w taki sposób dań był bardzo delikatny, a produkty nie traciły struktury i wartości odżywczych.

Przyrządzane były między innymi takie potrawy jak: cielęcina w sosie tuńczykowym, królewskie krewetki smażone w aromacie ziół i białego wina, roladki z polędwiczki wieprzowej z orzechami i serkiem topionym, terrina z kurczaka z rodzynkami, camembert z pastą smakową, tatar z młodej wołowiny oraz łososia, skrzydełka w piwie, łosoś marynowany w winnym occie z ziołami i kaparami, roladki z grillowaną cukinią, rolada z kurczaka z owocami, pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym z porami, sałatka grecka z serem feta i czarnymi oliwkami.

Dużym uznaniem cieszyły się również desery, takie jak sernik pieczony w niskiej temperaturze i semifreddo waniliowe.

Prowadzący z ogromną pasją i zaangażowaniem przekazywał tajniki sztuki kulinarnej.

Nauczyciele biorący udział w warsztatach otrzymali certyfikaty a przede wszystkim skorzystali z wiedzy i doświadczenia Mistrza.

Zdobytą wiedzę i doświadczenie nauczyciele wykorzystają w pracy dydaktycznej z młodzieżą.

Szkolenie było możliwe dzięki dofinansowaniu z Krajowego Funduszu Szkoleniowego za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Biłgoraju, za umożliwienie udziału w szkoleniu składamy serdeczne podziękowania.

ZSZiO
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
ZSZiO dodany
 
Odsłon: 3199

Galeria (4)

Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Treść komentarza:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w środę, godzina 16:48 Wola Różaniecka
Rusza remont "bramy do Roztocza"
Powiat biłgorajski rozpoczyna długo wyczekiwaną przebudowę drogi powiatowej nr 2958L Wola Różaniecka - Różaniec. Inwestycja o wartości ponad 18,6 mln zł, współfinansowana z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg, zakończy się jesienią 2026 roku, a jej efekty odczują zarówno mieszkańcy, jak i turyści zmierzający na Roztocze.
dzisiaj, 17:48 Powiat
Auto, trawy i komin w ogniu
w piątek, godzina 12:06 Biłgoraj
Pożegnanie maturzystów i wręczenie stypendiów [LISTA WYRÓŻNIONYCH]
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball